Przejdź do głównej zawartości

kazari kashi jaglane z łososiem i warzywami.

Składniki:
płaty nori
100 g kaszy jaglanej
50 g łososia wędzonego
3 łyżki zaprawy do sushi
1 długi prosty burak
1 wąska prosta marchewka
1 wąski prosty ogórek
2 szklanki bulionu

 ostry nóż, miseczka z wodą, mata do sushi

1. kaszę płuczemy w zimnej wodzie. odsączamy. zagotowujemy w rondelku 1,2 szklanki wody, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok 10-15 minut pilnując, by się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia nie zdejmując pokrywki.
2. Marchew obieramy i gotujemy w całości w bulionie przez kwadrans. Wyjmujemy do ostygnięcia
3. Buraka obieramy i kroimy na ok 0,5 cm.długie plastry (od ogonka do łodyżki) Wrzucamy do tego samego bulionu i również gotujemy kwadrans. Wyjmujemy do odsączenia i ostygnięcia.
4. Kaszę mieszamy drewnianą łyżką z zaprawą do sushi.

Teraz przystępujemy do montowania kashi (opcje są 2)


a) osoby nie mające czasu na uprawianie gastromasochizmu zachęcam do zrobienia klasycznych maki: łososia posiekać, warzywa pokroić w paski i uformować z pomocą maty do sushi zgrabne wałeczki.Pokroić.


A teraz wersja dla masochistów z instrukcją obrazkową "punkt po punkcie"






































Nori składamy na pół (dłuższym bokiem) i ostrym nożem kroimy na pół-arkusze. Będziemy je metodycznie doklejać za pomocą odrobiny wody w dłuższy pas glonów.
1. Sklejamy ze sobą 2-3 arkusze nori (węższym bokiem). Na początku arkusza wykładamy dosyć ścisło kaszę (mocząc palce w miseczce z wodą). Na wierzch kładziemy marchewkę. Całość zwijamy w klasyczną rolkę. Nadmiar nori odcinamy
2. Rolkę rozcinamy wzdłuż osi najpierw na dwa, a potem na kolejne 2 połówki. Uzyskujemy 4 równe ćwiartki.
3. ok 5 cm od początku paska nori układamy 2 ćwiartki rolki tak żeby były zwrócone łykiem do środka i stykały się krawędzią. Centralnie dajemy dociętego w kwadratowy pasek ogórka. Na wierzch układamy pozostałe 2 ćwiartki (również łukami do środka).
Kwadrat ostrożnie zwijamy zaczynając od krótszego odcinka, potem zwijamy dłuższą część robiąc ok. 3 centymetrową zakładkę, żeby sushi się na pewno nie rozsypało. Ma być dosyć ścisło złożone, ale bez przesady, gdyż przy cięciu będzie się deformować. Nadmiar nori odcinamy.
4. Kwadrat kroimy na pół w połowie długości boku.
5. połówki układamy ogórkiem do dołu. Na wierzch dajemy docięte "pod wymiar" paski buraka i przykrywamy paseczkami nori tak, żeby po bokach były ok. 1 cm zakładki nachodzącej na półkwadraty (zapobiegnie to zabarwieniu się łososia)
6. Jedną połówkę delikatnie przekładam ogórkiem do dołu na pasek nori ok. 5 cm od początku arkusza (jeśli zachodzi taka potrzeba dobrze go wcześniej przedłużyć). Na wierzch daję równą warstwę drobno posiekanego łososia.Na to kładę 2 połówkę kwadratu obróconą w stosunku do pierwszej o 180 st. Rolkę ostrożnie zwijam zaczynając od 5 cm. zapasu. Zostawiam ok 3-4 cm zakładkę tak, żeby nori na siebie nachodziło. Nadmiar glonu odcinam.
7. Końcówki rolki bardzo ostrożnie usuwam ostrym nożem po czym całą bryłę kroję na 4 równe "plastry". Z tym nie ma się co spieszyć. Powoli i metodycznie :)

Po odcięciu od razu wykładamy na talerz.
Smacznego ;)

Komentarze