roladki z combru króliczego z morelami, chrupki z cieciorki podawane z lekkim sosem czosnkowo-roszponkowym
składniki na 2 osoby:
Królik:
1 wytrybowany comber z 1 królika
50 g suszonych moreli
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
szczypta czarnego pieprzu
Comber pozbawiamy błonek. Delikatnie nacinamy wzdłuż tak, żeby uzyskać jak największe płaty mięsa. Z wierzchu posypujemy papryką i solą . Układamy na całej powierzchni płatów suszone morele pocięte na cienkie plasterki. Mięso delikatnie zwijamy w rolkę i zabezpieczamy wykałaczkami. Z wierzchu posypujemy tymiankiem i pieprzem. Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy obrobiną wody i smarujemy łyżką oliwy, naczynie przykrywamy folią aluminiową.
Cieciorka (najlepiej ugotować dzień wcześniej)
100 g cieciorki Sante
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki soli himalajskiej Sante
Cieciorke płuczemy, zalewamy zimna wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Odlewamy wodę, zalewamy nową i gotujemy ok 60 minut od momentu zagotowania wody. Dokładnie odcedzamy. Mieszamy pozostałymi składnikami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Cieciorkę rozsypujemy po blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc miejsce na naczynie z królikiem. Oba składniki pieczemy przez ok. 30 minut.
Sos:
kubek gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku
5 ziaren zielonego pieprzu
1szklanka roszponki
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.
Cieciorkę i sos umieszczamy w miseczkach. Roladki pozbawiamy wykałaczek i kroimy w talarki. Układamy na cieciorce.
Podajemy. Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz