Przejdź do głównej zawartości

roladki z combru króliczego z morelami, chrupki z cieciorki podawane z lekkim sosem czosnkowo-roszponkowym

składniki na 2 osoby:

Królik:

1 wytrybowany comber z 1 królika 
50 g suszonych moreli 
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki soli himalajskiej 
szczypta czarnego pieprzu


Comber pozbawiamy błonek. Delikatnie nacinamy wzdłuż tak, żeby uzyskać jak największe płaty mięsa. Z wierzchu posypujemy papryką  i solą . Układamy na całej powierzchni płatów suszone morele pocięte na cienkie plasterki. Mięso delikatnie zwijamy w rolkę i zabezpieczamy wykałaczkami. Z wierzchu posypujemy tymiankiem i pieprzem. Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy  obrobiną wody i smarujemy łyżką oliwy, naczynie przykrywamy folią aluminiową. 

Cieciorka (najlepiej ugotować dzień wcześniej)
100 g cieciorki Sante
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki soli himalajskiej Sante

Cieciorke płuczemy, zalewamy zimna wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Odlewamy wodę, zalewamy nową i gotujemy ok 60 minut od momentu zagotowania wody. Dokładnie odcedzamy. Mieszamy pozostałymi składnikami. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Cieciorkę rozsypujemy po blasze wyłożonej papierem do pieczenia robiąc miejsce na naczynie z królikiem. Oba składniki pieczemy przez ok. 30 minut.

Sos:
kubek gęstego jogurtu
1 ząbek czosnku
5 ziaren zielonego pieprzu
1szklanka roszponki

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę.

Cieciorkę i sos  umieszczamy w  miseczkach. Roladki pozbawiamy wykałaczek i kroimy w talarki. Układamy na cieciorce.

Podajemy. Smacznego :) 

Komentarze