Przepis na jagodowe bajaderki na patyku oblane mleczną czekoladą
Składniki:
2 tabliczki czekolady mlecznej goplana
50-60 dkg ciasta bez dodatków (biszkopt, herbatniki, ciasto drożdżowe)
50 g jagód
150 g serka waniliowego
posypki do dekoracji
- Ciastka rozgniatamy jak najdrobniej.
- jagody łączymy z serkiem
- Wyrabiamy wszystko razem na gładką masę i lepimy z niej kulki wielkości piłeczek do ping-ponga
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Patyki do lizaków zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w kulki ciasta. wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut.
- Czekoladę ponownie podgrzewamy. Wyjęte z zamrażalnika lizaki zanurzamy w czekoladzie po czym przez chwilę obracamy wokół własnej osi, żeby czekolada równomiernie zastygła.
- Pod koniec ścinania się czekolady całość, bądź część posypujemy posypką dekoracyjną.
- Lizaki wkładamyjeszcze na kwadrans do lodówki :)

(ps. do momentu spożycia przechowywaćw lodówce)
![]() |
przepis bierze udział w akcji: |
Komentarze
Prześlij komentarz