Przejdź do głównej zawartości

Jagodowe Cake popsy oblane mleczną goplaną

Przepis na jagodowe bajaderki na patyku oblane mleczną czekoladą


Składniki:
2 tabliczki czekolady mlecznej goplana
50-60 dkg ciasta bez dodatków (biszkopt, herbatniki, ciasto drożdżowe)
50 g jagód
150 g serka waniliowego
posypki do dekoracji

  1. Ciastka rozgniatamy jak najdrobniej.
  2. jagody łączymy z serkiem
  3. Wyrabiamy wszystko razem na gładką masę i lepimy z niej kulki wielkości piłeczek do ping-ponga
  4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  5. Patyki do lizaków zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w kulki ciasta. wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut.
  6. Czekoladę ponownie podgrzewamy. Wyjęte z zamrażalnika lizaki zanurzamy w czekoladzie po czym przez chwilę obracamy wokół własnej osi, żeby czekolada równomiernie zastygła.
  7. Pod koniec ścinania się czekolady całość, bądź część posypujemy posypką dekoracyjną.
  8. Lizaki wkładamyjeszcze na kwadrans do lodówki :)

(ps. do momentu spożycia przechowywaćw lodówce)




Z czekoladową nutą
przepis bierze udział w akcji:

                                                   



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

kazari kashi jaglane z łososiem i warzywami.

Składniki: płaty nori 100 g kaszy jaglanej 50 g łososia wędzonego 3 łyżki zaprawy do sushi 1 długi prosty burak 1 wąska prosta marchewka 1 wąski prosty ogórek 2 szklanki bulionu  ostry nóż, miseczka z wodą, mata do sushi 1. kaszę płuczemy w zimnej wodzie. odsączamy. zagotowujemy w rondelku 1,2 szklanki wody, wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem ok 10-15 minut pilnując, by się nie przypaliła. Odstawiamy do ostygnięcia nie zdejmując pokrywki. 2. Marchew obieramy i gotujemy w całości w bulionie przez kwadrans. Wyjmujemy do ostygnięcia 3. Buraka obieramy i kroimy na ok 0,5 cm.długie plastry (od ogonka do łodyżki) Wrzucamy do tego samego bulionu i również gotujemy kwadrans. Wyjmujemy do odsączenia i ostygnięcia. 4. Kaszę mieszamy drewnianą łyżką z zaprawą do sushi. Teraz przystępujemy do montowania kashi (opcje są 2) a) osoby nie mające czasu na uprawianie gastromasochizmu zachęcam do zrobienia klasycznych maki: łososia posiekać, warzywa pokroić w pas...

roladki z combru króliczego z morelami, chrupki z cieciorki podawane z lekkim sosem czosnkowo-roszponkowym

składniki na 2 osoby: Królik: 1 wytrybowany comber z 1 królika  50 g suszonych moreli  1 łyżka oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki soli himalajskiej  szczypta czarnego pieprzu Comber pozbawiamy błonek. Delikatnie nacinamy wzdłuż tak, żeby uzyskać jak największe płaty mięsa. Z wierzchu posypujemy papryką  i solą . Układamy na całej powierzchni płatów suszone morele pocięte na cienkie plasterki. Mięso delikatnie zwijamy w rolkę i zabezpieczamy wykałaczkami. Z wierzchu posypujemy tymiankiem i pieprzem. Wkładamy do małego naczynia żaroodpornego, podlewamy  obrobiną wody i smarujemy łyżką oliwy, naczynie przykrywamy folią aluminiową.  Cieciorka (najlepiej ugotować dzień wcześniej) 100 g cieciorki Sante 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki soli himalajskiej Sante Cieciorke płuczemy, zalewamy zimna wodą i odstawiamy na ok. 8 godzin. Odlewamy wodę, z...